Ett besök på Ölands bokmässa 2024 – Romance, feelgood och chick-lit

Av: Jenny Hansson

Eftersom jag primärt ges ut i digitala format har jag mindre erfarenhet av bokmässor, men sedan jag valde att trycka upp print-on-demand för tre av mina titlar har jag numera också några fysiska böcker att packa med när tillfälle uppstår. Som när äventyret plötsligt stod för dörren och jag blev inbjuden till Ölands bokmässa – Romance, Feelgood och Chick-lit på Halltorps gästgiveri. Jag hade aldrig varit på Öland innan och september lät som en trevlig månad att åka så varför inte!?!

Väl på plats dukade vi medverkande författare upp våra bord (som för övrigt stod i det avlånga matsalsrum som tidigare på morgonen använts för att duka fram frukost på gästgiveriet) och inväntade spänt att besökarna skulle börja rulla in. Jag har som sagt mindre erfarenhet av mässor, men hade med några ex av varje titel, några klistermärken, några vykort och två signeringspennor. Mässan hölls inomhus så jag slapp tänka på vädret. Just den här gången hade vi kunnat stå ute, för hela helgen blev varm – brittsommar med över 20 grader.

Jag pratade en hel del med författarkollegor, tittade på deras fina rollups, tryckta bokmärken med mera. Stämningen var god hela tiden, de andra pratade gärna skrivande, utgivning och om genren i stort. Dagen var fullspäckad med författarsamtal.

Ett av författarsamtalen. Foto: Jenny Hansson

I konferenssalen var meningen att någon skulle ha intervjuat oss, men denne blev sjuk med kort varsel och vi fick alla improvisera fram något att prata om i en kvart. Själv skrev jag både en digital presentation och sådana där talkort kvällen innan. Eftersom jag jobbat som lärare är det inget problem att fylla ut tiden, att däremot fylla den med något vettigt … De som var där får väl tala om ifall jag lyckades.

Försäljningsmässigt var mässan ingen större hit för mig personligen, men jag pratade en del format med besökarna (som var ca ett fyrtiotal). Medelåldern bland besökarna var rätt hög så de flesta tyckte bäst om att ha ett fysiskt format i handen (här gör jag en liten fördomsfull slutsats utifrån de jag träffade på mässan), men för de som var i eller strax över medelåldern (var den gränsen går överlåter jag till läsaren av inlägget att bestämma, men ni fattar) var det mer blandat. Fler lutade åt ljud eller en kombination av lyssning samt fysisk läsning. Jag träffade en besökare som lyssnat på en av mina böcker, och någon annan som brukade få en av mina titlar som förslag. Dessutom var det flera som tog mitt visitkort och några vykort jag printat med omslagsmotiv från två av mina titlar. Att mäta mässan i sålda exemplar är därför ingen vidare idé, men svårigheten som ljudboksförfattare är ATT kunna mäta. Kommer statistiken i ljudbokstjänsterna påverkas?

Det här får mig osökt in på hur framtidens mässor kommer att se ut. Hur länge kommer den fysiska bokmässan att stå outmanad? Ljudboksbranschen har börjat ta plats även på Bokmässan (ja ni vet den med stort B). Än så länge som en integrerad del. Frågan är hur framtiden kommer att se ut och om det kommer att bli en större skillnad på författare som främst ges ut i ljud och författare som främst läses i tryckt format. Eller kommer blandningen helt enkelt bli en trevlig mix som avnjutes bäst ihoprörd? Framtiden får väl utvisa.

Under tiden kan jag luta mig tillbaka mot en fantastiskt trevlig bokmässa på Halltorps gästgiveri på Öland, dessutom den första mässan någonsin. Höjdpunkten för mig var alla de privata författarsamtal som jag hade med kollegor, där jag kunde få både tips och dela med mig av egna erfarenheter.

Två av författarkollegorna på plats, Jessica Eriksson och Stefan Holm. Foto: Jenny Hansson

Medverkande författare denna första Ölands bokmässa – Romance, feelgood och chick-lit var: Anna Alemo, Jenny Elfving, Åsa Hallengård, Ylva-Li Lindh, Kristina Ahlström, Angelica Jackson Skarenstedt, Jessica Eriksson & Stefan Holm, Victoria Einarsdotter, Susanna Roxfeldt, Jenny Jacobsson, Jenny Hansson, Folke Lundberg

Ölands bokmässa återkommer den 26 oktober, men då med tema Crime, deckare och thriller. Har du vägarna förbi ska du självklart inte missa detta! Mer info finns på Halltorps hemsida där du också kan läsa mer om de deltagande författarna (Magnus som låter mig skriva här är en av de fantastiska författarna på listan).

Missa inga nyheter om bokmässor – prenumerera på vårt nyhetsbrev. Utskick en gång i månaden.

Mer om Jenny Hansson

Det är jag som är Jenny Hansson, författare, lektör och skrivcoach från Vänersborg.

Främst skriver jag inom feelgoodgenren och min debutbok MYTOMANEN PÅ MADEIRA släpptes sommaren 2022. Sedan dess har jag publicerat ytterligare ett antal feelgoodromaner och deltagit i ett flertal novellantologier. Novellerna tillhör oftast genrer inom fantastik, så som skräck eller berättelser med inslag av folktro.

Läs mer om mitt skrivande på jennyhansson.se/bocker. På midgardsormen.nu skriver jag om skrivande och delar med mig av tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait